Losos s brusinkovou omáčkou
Suroviny
- 2 filátka z lososa
- citronová šťáva
- sušené brusinky (pytlíček)
- 2 polévkové lžíce zavařených brusinek
- 1 smetana na vaření
- olivový olej
- máslo
Postup
- Omytá a osušená filátka (s kůží) pokapeme citrónem a trochu posolíme.
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů. Mezi tím připravená filátka (kůží dolu) osmažíme (zatáhneme) na pánvi na olivovém oleji a poté vložíme do malého, máslem vymazaného pekáčku.
- Na filata položíme ještě plátky másla, posypeme sušenýma brusinkama a dáme do trouby péct cca 5-10 minut.
- Po upečení by se měl losos rozpadat a měl by být pěkně růžový.
- Peče se s kůží, aby držel pěkně v celku.
- Než se nám losos upeče, tak si připravíme jednoduchou omáčku.
- Do pánve,kde jsme osmahli lososa přidáme smetanu a provaříme.
- Až smetana zhoustne, přidáme 2 polévkové lžíce zavařených brusinek a mícháme.
- Povaříme cca 2 minutky. Omáčka díky brusinkám dostane barvu a sladko-trpkou chuť.
- Upečeného lososa přendáme na talíř a přelijeme hotovou omáčkou.
- Podáváme s bramborami,nebo rýží.